Проект модернізації інфраструктури твердих побутових відходів

2 вересня в Лондоні Рада директорів Європейського банку реконструкції та розвитку затвердила фінансування для Хмельницького на Проєкт модернізації інфраструктури твердих побутових відходів (будівництво сміттєпереробного комплексу і впорядкування сміттєзвалища).

«Отримаємо кредитні кошти — € 28, 5 млн та грантові (тобто безповоротні) кошти від Інвестиційної платформи сусідства ЄС (EU Neighbourhood Investment Platform) — € 5 млн, що практично покриють усі відсотки по кредиту. Співфінансування з нашого боку складає € 3 млн. за три роки.

Про будівництво сміттєпереробного заводу можна багато говорити, а можна йти до цієї мети поступовими і правильними кроками. Що ми вже зробили? У 2016 році ніхто навіть не знав, скільки сміття збирається у Хмельницькому. Ми організували системне вимірювання його кількості, провели посезонну морфологію (тобто склад усього сміття). Це ті найперші речі, які потрібні для того, щоб розуміти, що і як робити далі. Раніше цим всерйоз не переймався ніхто. Маючи вихідні дані, ми вже могли говорити про майбутню технологію переробки сміття. Розробили і реалізовуємо комплексну концепцію поведінки з твердими побутовими відходами «Розумне довкілля». У ній – все: від виховання екосвідомості до утилізації небезпечних відходів.

Організували дегазацію полігону, тобто ми вже переробляємо сміття і заробляємо близько 2 млн грн щороку!

Розробили техніко-економічне обгрунтування по впорядкуванню сміттєвого полігону та будівництву сміттєпереробного комплексу. Все це – за стандартами Європейського Союзу та під чітким контролем ЄБРР. Як результат – в жовтні підпишемо угоду та вже отримаємо кошти», - розповів міський голова Олександр Симчишин.

Всі тендерні процедури, закупівлі відбуватимуться на порталах ЄБРР, роботи та підрядними контролюватимуться цією міжнародною організацією. За фінансовою моделлю, яку розробив ЄБРР, кредит надається на 13 років, під 5,75% річних. Проте банк може знизити відсоткову ставку, за умови покращення кредитного рейтингу міста (навіть до 3%). Пільговий період - 3 роки.

Реалізація такого величезного проекту планується у два етапи. На початковій стадії здійснюватиметься рекультивація існуючого полігону, будівництво нових карт у відповідності до вимог і стандартів Європейського Союзу прилеглих до існуючого полігону ТПВ, ці ділянки вже всі в наявності) із системою очищення фільтрату, проектування сміттєперебного комплексу та встановлення модуля для компостування органічних відходів, сортування сміття, а також придбання обладнання, транспорту. Другий етап передбачає завершення будівництва сміттєпереробного комплексу повністю. Вартість впорядкування нашого сміттєзвалища орієнтовно 200-250 млн грн, плюс придбання техніки, вартість сміттєпереробного комплексу понад 700 млн грн.